
Voorlichting, advies en training
Tûmba heeft een divers aantal educatieve werkvormen in huis, met als doel het voorkomen van discriminatie en pesten. U kunt deze workshops op deze pagina online boeken.
Alle onderstaande workshops zijn ook digitaal beschikbaar. Neem voor meer infomatie en de kosten van deze workshops contact op met Arnold Helmantel: arnold@tumba.nl

Kinolân
Nu scholen genoodzaakt zijn digitaal te
werken en de leerlingen thuis vanachter hun laptop of PC onderwijs
krijgen, gaan de gebruikelijke fysieke voorlichtingen van Tûmba niet
door. Mogelijk is preventie op discriminatie nu niet uw prioriteit maar
als
‘Kenniscentrum Discriminatie en Diversiteit’ willen wij u graag de
mogelijkheid bieden om ook met dit thema aan de slag te kunnen gaan.
Want we zullen na deze crisis weer met elkaar moeten
samenleven en het liefst zonder uitsluitingsmechanismen.
Inspelend op de populariteit van Netflix
hebben wij een aantal lesbrieven gemaakt die aansluiten bij films op dit
medium. Een film biedt de mogelijkheid om een thema op een voor
leerlingen favoriete, laagdrempelige manier onder
de aandacht te brengen. Op dit moment zijn er lesbrieven die aansluiten bij de volgende films:
- Moonlight (een aangrijpende film over seksuele identiteit)
- Easy A (een romantische komedie over gender en rollen)

The Class of All Together
Een workshop over vluchten. Een aantal leerlingen gaat voor de klas oog in oog in gesprek met een vluchteling. In groepjes worden gespreksonderwerpen voorbereid, maar ook de vluchteling stelt vragen. Bijvoorbeeld, "Hoe zouden je ouders reageren als ik met jou mee naar huis ging?" Of, "Wat zou je meenemen als jij moest vluchten?" De workshop roept veel reacties op.

Wie van de Drie
Een interactieve spelvorm over seksuele diversiteit. Het biedt mogelijkheden om het onderwerp bespreekbaar te maken en te werken aan een veilige sfeer op school en bedrijf. Op aanvraag kan de workshop ook aangepast worden voor andere thema's.
Tûmba komt met drie vrijwilligers. Drie gasten stellen zich voor aan de groep met de mededeling dat zij homoseksueel zijn. Slechts één van de drie spreekt de waarheid. Aan de groep de opdracht om in een drietal vragenrondes te achterhalen wie de volledige waarheid spreekt. Alles mag gevraagd worden. Er zijn geen taboe's. Uiteindelijk gaat het niet om het goed raden, maar om de vragen die gesteld worden. Want die bepalen het gesprek na afloop.

Homonologen
Homonologen is een prikkelende, verfrissende en intieme theatervoorstelling in het klaslokaal gespeeld door zes jonge acteurs, over jong en verliefd zijn. De voorstelling geeft op een ongedwongen manier antwoord op vragen zoals: Wanneer weet je dat je verliefd bent? Wat als hij niet op meisjes valt? Wat als ze aan me zien dat ik homo of lesbi ben? Wat als ik het gewoon allemaal nog niet weet? Homonologen laat zien dat liefde niet zo voorspelbaar is als we wel eens zouden willen.
Na de voorstelling is er een workshop waarin nader op het onderwerp wordt ingegaan.
Vanwege de coronamaatregelen is de voorstelling nu ook online te volgen, via Live Your Story online. Dit aanbod is een verlengstuk van de huidige voorstellingen van Live Your Story. Zie hun website voor meer informatie.
Homonologen is bedacht en ontwikkeld door Eline Roozeboom. Haar team werkt samen met Tûmba in de uitvoering van het project op scholen in Fryslân.

Veertig dagen niet schelden
Een uitdaging om veertig dagen niet te schelden. Op de startbijeenkomst worden leerlingen op een indringende manier geconfronteerd met de effecten van het gebruik van scheld- en stopwoorden. Vaak blijkt halverwege de periode dat de uitdaging om niet te schelden effect heeft. Niet alleen het schelden neemt af, maar ook het pesten, en ouders voelen zich ook uitgedaagd om mee te doen. De 40 dagen worden afgesloten met een bijzonder bijeenkomst, waar de kinderen een certificaat ontvangen.