Gastlessen voortgezet onderwijs

Tûmba biedt gastlessen over diversiteit, vooroordelen, en discriminatie voor alle niveaus in het voortgezet onderwijs. Onze lessen zijn altijd maatwerk: wij sluiten graag aan bij het programma van uw school, de thema’s die spelen in de klas en de actualiteit. Veel lessen zijn te combineren – zo kunnen we dieper op een onderwerp in gaan.

Alle onderstaande workshops zijn ook digitaal beschikbaar. Neem voor meer informatie contact op met Tûmba: info@tumba.nl.


Digitale lesbrieven

Film inzetten als educatief middel is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken met filmwereld. Het kijken van educatieve films over bijvoorbeeld racisme, discriminatie of gender helpt leerlingen in het vormen van een mening, verruimt hun blik op de wereld en leert ze op een speelse manier kritisch te zijn over wat ze zien. De lesbrieven gaan over de films:

 

 

  • Moonlight (een aangrijpende film over seksuele identiteit)
  • Easy A (een romantische komedie over gender en rollen)

Praktische informatie

Leerlingen kijken eerst naar de film en ontvangen daarna de lesbrief met vragen. Scholen kunnen de lesbrieven vrij gebruiken. Ze zijn op te vragen via info@tumba.nl. U kunt ook een nagesprek bij ons aanvragen. Dan kunnen we de onderwerpen verder uitdiepen met de leerlingen.

De kosten voor deze nabespreking zijn:

€35,- voor scholen in de gemeenten Heerenveen, Leeuwarden en Súdwest-Fryslân

€95,- in overige gemeenten in Fryslân


De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas

paragraph image 3

In dit boek - dat nu ook in het Fries is uitgegeven - wordt op een speelse manier de metamorfose van de Pieten behandeld. Het verhaal sluit prima aan bij de tijdsgeest en biedt ouders, leerkrachten en ouderverenigingen de mogelijkheid om er met kinderen over te praten.

'De fleurichste jierdei fan Sinteklaas’, is een boek waarin op een humoristische respectvolle manier de emoties van alle partijen rond de kwestie rond het sinterklaasfeest wordt onderzocht. Het boek is al jaren in bibliotheken in het westen en wordt, zoals ik al vertelde, nu uitgegeven in het Fries.

Het verhaal:
Sint komt een acrobatenpiet tekort. In Fer vindt hij de ideale Piet. Fer is door het dolle heen om deze eer maar eenmaal in het huis van Sint verbaast hij zich erover dat hij, een zwarte jongen met een afro, ook het ritueel van zwart schminken en Afro-pruik dragen moet ondergaan. Er volgt een gesprek met Sinterklaas, want ook de schmink- en pruikenpiet willen erbij blijven horen. Men gaat met elkaar praten en dit eindigt in een verjaardag die de Sint ervaart als zijn vrolijkste verjaardag ooit.

Praktische informatie

Klassikaal
Met name geschikt voor ouderverenigingen van basisscholen.


In de huid van

paragraph image 3

Met gebruik van levensgroot afgedrukte foto’s van echte mensen, spelen deelnemers discriminatiecasussen na. Door jezelf in de persoon van de foto te verplaatsen ben je in staat te ervaren wat de gediscrimineerde persoon voelt. Deelnemers leren vooroordelen en stereotypen los te laten. Deze workshop is gebaseerd op de principes van Embodied Experience.

Boek deze gastles via Tûmba: 058-2157771

Praktische informatie

Ruim lokaal.
Digibord of flipover aanwezig.
Geschikt voor leeftijden vanaf 16 jaar.
Ideale groepsgrootte: 12 tot 25 personen.
Duur: 60 tot 90 minuten.
Maximaal twee workshops per dag.


Liefdesbrieven

paragraph image 3

Op 14 februari vieren we internationaal de dag van de liefde. Vroeger via anonieme liefdesbrieven, tegenwoordig via een Facebookpost of een cadeau. De tijden zijn veranderd, maar de liefde niet. Iedereen heeft de behoefte lief te hebben en geliefd te zijn. Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Via een serie vragen die in de 'liefdesbrief' staan kunnen ouders/verzorgers met hun kinderen en vice versa in gesprek over de liefde.

Praktische informatie

Klas scholieren.
Liefdesbrieven.
Les rond thema 'liefde'.


The Class of All Together

paragraph image 3

Leerlingen gaan voor de klas oog in oog in gesprek met een vluchteling. In groepjes worden gespreksonderwerpen voorbereid, maar ook de vluchteling stelt vragen. Bijvoorbeeld, "Hoe zouden je ouders reageren als ik met jou mee naar huis ging?" Of, "Wat zou je meenemen als jij moest vluchten?" De gastles roept veel reacties op.

Boek deze gastles via Tûmba: 058-2157771

Praktische informatie

Lokaal met ruimte waar leerling en vluchteling goed zichtbaar voor de groep plaats kunnen nemen.
Digibord of flipover aanwezig.
Geschikt voor leeftijden vanaf 12 jaar (basisschool na telefonisch overleg).
Ideale groepsgrootte: 12 tot 25 personen.
Duur: 90 minuten.
Maximaal twee workshops per dag.


Homonologen

paragraph image 3

Homonologen is een prikkelende, verfrissende en intieme theatervoorstelling over jong en verliefd zijn. Het wordt gespeeld door zes jonge acteurs, gewoon in het klaslokaal. De voorstelling geeft op een ongedwongen manier antwoord op vragen zoals: “Wanneer weet je dat je verliefd bent? Wat als hij niet op meisjes valt? Wat als ze aan me zien dat ik homo of lesbi ben? Wat als ik het gewoon allemaal nog niet weet?” Homonologen laat zien dat liefde niet zo voorspelbaar is als we wel eens zouden willen.

Na de voorstelling is er een gesprek met de leerlingen en de acteurs. De workshop is ook digitaal beschikbaar (zie liveyourstory.nl).

Homonologen is ontwikkeld door Eline Roozeboom van Live Your Story. Haar team werkt samen met Tûmba in de uitvoering van het project op scholen in Fryslân.

Praktische informatie

Klaslokaal met klassikale opstelling.
Spelers maken gebruik van een skelet. School dient hierin te voorzien.
Geschikt voor leeftijden vanaf 12 jaar (basisschool na telefonisch overleg).
Ideale groepsgrootte: 12 tot 25 personen.
Duur: 2 keer 45 minuten (voorstelling en workshop)
Maximaal twee workshops per dag.