Regenboogvlaggen voor Fryslân

Met het laten wapperen van Regenboogvlaggen bij het standbeeld van ús Mem in Leeuwarden, hebben vanmiddag een groep Moeders en Vaders van Fryslân en Sipke Jan Bousema het startsein gegeven voor een nieuwe beweging: ‘Regenboogvlaggen voor Fryslân’. Het doel van de beweging is om minstens 1.100 mensen te inspireren om vanaf 11 oktober (Coming Out Day) tot en met 16 oktober 2021 (Roze Zaterdag Leeuwarden/Fryslân) de Regenboogvlag uit te hangen, en om nu al online via regenboogvlaggenvoorfryslan.frl een vlag te planten. 

De groep Moeders en Vaders van Fryslân gingen vanmiddag gezamenlijk naar ús Mem, waar ze de Regenboogvlaggen lieten wapperen bij het iconische standbeeld aan Harlingersingel bij de Prinsentuin. Dit startsein is de sneeuwbal die de Moeders en Vaders van Fryslân de komende weken steeds groter willen maken. Ze willen minstens 1.100 mensen inspireren om van 11 tot en met 16 oktober de Regenboogvlag uit te hangen, om zo te laten zien dat Fryslân staat voor, en werkt aan een inclusieve provincie. Voor iedereen die hier woont, leeft en werkt of de provincie bezoekt.

Jezelf kunnen zijn

Volgens Arie van Barneveld uit Grou, één van de initiatiefnemers, is de Regenboogvlag als symbool van grote waarde voor iedereen: voor de LHBTIQ+ community maar ook voor alle ouders en anderen die zich met de community verbonden voelen. ,,De vlag betekent: dit is een plek waar we onszelf kunnen zijn. Alle kleuren op de vlag zijn even groot en even belangrijk. Net als alle mensen. Hoe meer mensen uitdragen dat zij dit ook vinden, hoe mooier het is.” 

Tineke Admiraal uit Dokkum vult aan: ,,Als de Regenboogvlag ergens uithangt, dan doet dit niet alleen iets met de LHBTIQ+ community, maar ook met ons als ouders. Zo’n vlag laat zien: hier worden we allemaal geaccepteerd, kunnen we onszelf zijn en ons veilig voelen. Dus ik wil iedereen graag oproepen om mee te doen aan Regenboogvlaggen voor Fryslân. Laat zien dat iedereen hier welkom is!” 

Boodschap verspreiden

De komende tijd gaan de Moeders en Vaders van Fryslân alle inwoners van Fryslân, maar ook bijvoorbeeld gemeenten, scholen, (sport)verenigingen, culturele instellingen en bedrijven, actief benaderen. Ze willen de boodschap van het belang van de Regenboogvlag verder uitdragen, in de hoop dat meer mensen dit initiatief omarmen en blijvend gaan bijdragen aan meer inclusiviteit en gelijkheid. Daarmee ligt de focus op Fryslân, maar de Moeders en Vaders hopen ook de rest van Nederland - en daarbuiten - te inspireren. ,,Iedereen kan meedoen aan Regenboogvlaggen voor Fryslân.” 

Digitale vlaggen planten

Mensen die van 11 oktober tot en met 16 oktober een Regenboogvlag gaan uithangen, worden gevraagd om vooraf ook (eventueel anoniem) een digitale vlag te ‘planten’ op de website regenboogvlaggenvoorfryslân.frl. Zo is meetbaar hoeveel vlaggen precies in Fryslân en daarbuiten worden uitgehangen van 11 tot en met 16 oktober. Het streefaantal is 1.100 Regenboogvlaggen door heel Fryslân. Op de site staan ook links naar webshops waar de Regenboogvlag te bestellen is.

Initiatiefnemers

Regenboogvlaggen voor Fryslân is een idee en concept van Sipke Jan Bousema, die hierbij geïnspireerd is door zijn eigen moeder en vader die hem altijd omarmd en gesteund hebben. Het initiatief is gerealiseerd in opdracht van discriminatiemeldpunt Tûmba/Mirka Antolović en financieel gesteund door gemeente Leeuwarden. Mede-initiatiefnemers zijn de Moeders en Vaders van Fryslân, onder wie Tineke Admiraal, Arie van Barneveld, Carla en Christian van Hoorn, Bas Andriesse en Marijke Westerhof.

Meer informatie: www.regenboogvlaggenvoorfryslan.frl


De Kus van de Spinvrouw

2021 is het jaar dat Roze Zaterdag in Leeuwarden eindelijk kan doorgaan. In dat kader maakt regisseur Gooitsen Eenling de locatievoorstelling De Kus van de Spinvrouw aan de Heliconweg.

Theaterstuk De Kus van de Spinvrouw vertelt het verhaal van twee gevangenen die lange tijd tot elkaar veroordeeld zijn. De één zit vast vanwege zijn politieke ideeën, de ander omdat hij deel uitmaakt van de LHBTIQ+-gemeenschap. Hoe verhoud je je menselijk tot elkaar wanneer angst en vooroordelen regeren?

De voorstelling speelt in de periode rond Roze Zaterdag die in de Gemeente Leeuwarden uitbundig gevierd wordt en moét worden. Het verhaal over tegenpolen die tot elkaar veroordeeld zijn gaat immers over ons allemaal. Met elkaar zijn wij eveneens tot elkaar veroordeeld, zeker in dit unieke tijdperk. Dit stuk biedt voor jong tot oud inspiratie over hoe je dat kunt doen: samen leven. Dat lijkt bijzonder nodig in een tijd waarin afstand, eenzaamheid en isolatie meer dan ooit de actuele thema’s zijn. De voorstelling wordt gespeeld door acteurs Ton Kemp en Matthijs van Dieren. Zangeres Elizabeth Kooy en Lex van Sante verzorgen live de muzikale klank van het stuk.

Manuel Puig schreef zijn roman Kiss of The Spider Woman in 1976 tijdens het militaire regime in Argentinië. Hij bewerkte zijn roman tot een gelijknamig toneelstuk. In de enscenering door regisseur Gooitsen Eenling, is het militaire regime vervangen door een actueler gevaar. Wat als het grote geld, de graaiers aan de macht komen - hoe worden minderheden dan nog getolereerd?

De Kus van de Spinvrouw speelt op 1, 2, 3 (uitverkocht), 9, 10, 13, 14 en 15 oktober op locatie bij Letsgothere aan de Heliconweg 60 in Leeuwarden. Op woensdag 13 oktober geldt een studentkorting (voor meer informatie, neem contact op via
dekusvandespinvrouw@gmail.com).

De Kus van de Spinvrouw wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leeuwarden, Het Nieuwe Stads Weeshuis, There, NUT Leeuwarden en Kenniscentrum Discriminatie & Diversiteit Tûmba.

REGIE: Gooitsen Eenling
SPEL: Matthijs van Dieren & Ton Kemp
MUZIEK: Elizabeth Kooy & Lex van Sante
LOCATIE: There, Heliconweg 60 Leeuwarden
AANVANG: 20.30, deuren open 19.45 uur
SPEELDATA: 1, 2, 3 (uitvk.), 9, 10, 13, 14, 15 oktober 2021
KAARTEN: https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/de-kus-van-de-spinnenvrouw
CONTACT: dekusvandespinvrouw@gmail.com
SOCIALS: www.facebook.com/dekusvandespinnenvrouw


‘Sporen van het Roze Leeuwarden. Een LHBTIQ+ route door de binnenstad’

Op 15 oktober ontvangt Sjoerd Feitsma, oud-wethouder van de gemeente Leeuwarden, de brochure ‘Sporen van het Roze Leeuwarden. Een LHBTIQ+ route door de binnenstad’.

De brochure wordt aangeboden aan Sjoerd Feitsma, die als wethouder van cultuur twee jaar geleden het initiatief nam om speciaal voor Roze Zaterdag een wandelroute met betrekking tot de rijke ‘roze’ geschiedenis van Leeuwarden te boek te stellen. Er is ook een mini-optreden van homokoor Onder Anderen. En u kunt napraten onder het genot van een hapje en een drankje.

Graag uw komst en het aantal personen aanmelden via: historischcentrum@leeuwarden.nl

Datum: Vrijdag 15 oktober
Aanvang: 16:30 uur
Plaats: Historisch Centrum Leeuwarden (HCL)
Groeneweg 1
8911 EH LEEUWARDEN