Wat is discriminatie?

Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in een situatie. Dan kunt u denken aan afkomst, sekse, huidskleur, seksuele voorkeur, leeftijd, religie, handicap of chronische ziekte. Maar ook zwangerschapsdiscriminatie.

Als iemand bijvoorbeeld wordt afgewezen voor een baan als vrachtwagenchauffeur omdat zij geen rijbewijs heeft, dan is dat volkomen terecht. Het hebben van een rijbewijs is nodig voor de baan en valt niet onder een van de genoemde kenmerken. Stel dat diegene niet wordt aangenomen, omdat hij of zij zwart, moslim of homo is, dan is er sprake van discriminatie.

U kunt discriminatie telefonisch, schriftelijk of via het meldformulier melden.


Cijfers over discriminatie

Tûmba publiceert jaarlijks cijfers over discriminatie in Noord-Nederland, de Monitor Discriminatie. Tûmba werkt hierbij samen met de Discriminatie Meldpunten in Groningen en Drenthe, de Nationale Politie, COC Friesland en andere organisaties.


Wetgeving

Tûmba geeft in opdracht van alle Friese gemeenten uitvoering aan de Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen. Naast de Wet steunt het antidiscriminatiewerk van Tûmba op het Besluit van de Minister (AMvB). Tûmba is aangesloten bij de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie. Op de website van de vereniging, discriminatie.nl, vindt u een overzicht van de wettelijke discriminatiegronden en de wetgeving tegen discriminatie. De teksten op deze site kunnen ook worden beluisterd.

De aangesloten Friese gemeenten zijn: Achtkarspelen, Ameland, Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Heerenveen, Leeuwarden, Ooststellingwerf, Noardeast-Fryslân, Opsterland, Schiermonnikoog, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Terschelling, Tytsjerksteradiel, Vlieland, Waadhoeke, Weststellingwerf.

Ik mocht de discotheek niet in

Een voorbeeld uit de praktijk.
Ik had met mijn vriendin entreekaartjes voor een oudejaarsfeest in een discotheek. De kinderen hadden we net naar m’n schoonouders gebracht en na het drinken van één glas champagne stonden we bij de discotheek in de rij. Al maanden waren we niet uit geweest en we keken uit naar dit feestje. Tot onze grote verbazing mocht ik niet naar binnen.

Ik heb een donkere huidskleur en werd als enige geweigerd. Twee politieagenten die toevallig aanwezig waren, zagen wat er gebeurde en hebben later een getuigenverklaring afgelegd. Hun verklaring bevestigde mijn verhaal. Zij zeiden dat de portier die avond geen Antillianen binnenliet vanwege een vechtpartij een week eerder.
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat er inderdaad verboden onderscheid was gemaakt, discriminatie dus. Ik deed ook aangifte bij de politie. Tijdens de zitting bij de strafrechter bleek de getuigenverklaringen van de politie niet echt mee te tellen voor het bewijs. Dat is jammer en ik begrijp niet waarom. Er was immers bewezen dat ik niet bij de vechtpartij was. Gelukkig heeft die uitspraak geen effect op het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens. Ik ben heel blij dat ik dit heb aangekaart en dat het Meldpunt me steunde.


Te oud voor deelname

Een voorbeeld uit de praktijk.
Ik ben Wim, 57 jaar. Sinds enkele jaren heb ik financiële problemen. Mijn schulden zijn niet erg hoog, maar ik wil er toch vanaf. Daarom heb ik mij vrijwillig aangemeld voor schuldhulpverlening. Onlangs liet de organisatie die mij helpt, weten dat ze binnenkort zou starten met een interessante pilot, maar al snel kreeg ik te horen dat ik niet in aanmerking kwam: de organisatie had gekozen voor jongeren. Ik ervaar dit als leeftijdsdiscriminatie en vroeg het Discriminatie Meldpunt om advies en steun bij vervolgstappen.