ROZE ZATERDAG 19 juni 2021

Roze Zaterdag in Leeuwarden gaat dit jaar niet door. De Friese hoofdstad gaat de LHBTI-manifestatie nu op 19 juni 2021 organiseren. De landelijke stichting Roze Zaterdagen Nederland heeft dit besloten. De maatregel is genomen vanwege het coronavirus.

Begin april werd bekend dat Roze Zaterdag 2020 in Leeuwarden niet door kon gaan vanwege het coronavirus. In overleg is nu besloten het evenement te verplaatsen naar zaterdag 19 juni 2021.

Alle geplande Roze Zaterdagen worden zo met een jaar opgeschoven. Rotterdam, de stad die eigenlijk in 2021 gastheer van Roze Zaterdag zou zijn, organiseert het evenement nu een jaar later, in 2022.

Filosofiecafé Pieter Hoexum

Michel de Montaigne Tresoar, Boterhoek 1 Leeuwarden Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Entree € 5,= Reserveren is in deze Corona-tijd verplicht. We kunnen voorlopig helaas slechts 25 bezoekers ontvangen. Tresoar experimenteert in deze tijd de mogelijkheid van een live-stream van bijeenkomsten in de Gysbert Japixcseal. Dat wil zeggen dat u ook hiervoor kunt reserveren. U kijkt dan live mee met de filosofiecaféavond: het is geen opname en het is ook niet mogelijk de lezing later nog te bekijken. Op 8 september gaan we dat voor het eerst proberen tijdens de avond met Coen Simon. Voor deze proefavond live stream is gratis, maar u moet er wel voor reserveren per e-mail. U krijgt dan tijdig via e-mail een link om op 8 september via de computer contact te maken met Tresoar. Na evaluatie van deze eerste live stream proef kijken we of doorgaan op deze weg een alternatief is in de anderhalve-meter-wereld.

Michel de Montaigne, een Franse edelman, was zo’n vierhonderd jaar geleden de eerste die zogenaamde Essays schreef. Dat waren bijzonder levendige, meestal autobiografische betogen over van alles en nog wat. Het waren als het ware brieven zonder geadresseerde. Eigenlijk deed hij iets zeer radicaals: hij sprak niet namens of tot een groep, maar voor zichzelf.

De meeste tegenwoordige essays, zeker filosofisch essays, zijn nogal dor en geleerd in vergelijking met die eerste “pogingen”, of “proeven”, zoals de letterlijke vertaling van essay luidt. Het wonderlijk van de essays van Montaigne is dat een hedendaagse lezer gewoon met het boek kan gaan zitten en beginnen te lezen. Mijn lezing is dan ook in de eerste plaats bedoeld als aanmoediging om vooral dat te gaan doen: de Essays van Montaigne lezen. Hoewel je daarvoor geen speciale voorkennis nodig hebt, kan dat wel zeer verrijkend zijn; vandaar dat ik iets wil vertellen over de context waarin de Essays tot stand zijn gekomen.
 
‘Je hebt thuis genoeg te doen, loop niet weg.’ Zo luidt een van de beste adviezen van Montaigne in zijn essays. Nieuwsgierig geworden naar het thuis van Montaigne bezocht ik jaren geleden zijn kasteel bij Bordeaux, waarvan de toren waar hij zijn bibliotheek had en zijn essays schreef nog steeds overeind staat, en die zelfs te bezoeken is. Daar viel Montaigne toch wel van zijn voetstuk. De torenkamer bood weliswaar een schitterend uitzicht over met wijngaarden beplante heuvels, maar dat begon me juist te ergeren: Montaigne had makkelijk praten… als ik zo'n kasteel op het Franse platteland had, zou ik ook zeggen dat je beter thuis kan blijven. Eenmaal weer thuis in mijn rijtjeshuis bedacht ik dat daar eigenlijk ook niets mis mee is, integendeel. Het boek dat ik schreef, Kleine filosofie van het rijtjeshuis (AtlasContact, 2014) werd een soort verdediging van deze woonvorm. Vorig jaar verscheen een heel boek van mij over het begrip thuis: Thuis. Filosofische verkenningen van het alledaagse (AtlasContact, 2019).


Opera Spanga - The Other

In het najaar van 2020 presenteert Opera Spanga in samenwerking met Rosa Ensemble een operafilm over de angst voor de ander: The Other.

In het Lissabon van 1506 – ten tijde van de pest – worden duizenden nieuwe christenen (bekeerde joden en Arabieren) in één etmaal het slachtoffer van bange andersdenkenden. Een katholieke Friese matroos, een joodse geldschieter uit Spanje en een islamitische jonge vrouw uit Egypte hebben vreselijke misdaden begaan. En toch blijken ze fatsoenlijke, gepassioneerde mensen te zijn.

In deze operafilm tonen we geen enkele bevolkingsgroep als een model van beschaafd gedrag. Niemand is uitverkoren, niemand heeft gelijk, niemand is menselijker dan een ander. Identiteit is slechts een schaduw, een vervormd beeld dat op de muren van onze angsten wordt geprojecteerd. The Others is gebaseerd op een historische gebeurtenis die nog steeds actueel is. In 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid, maar meer dan ooit tevoren weten we dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. We willen allemaal vrede. We kunnen het er alleen niet over eens worden hoe we dit kunnen bereiken.

The Other wordt in het Engels, Arabisch en Fries gezongen en in het Nederlands ondertiteld.

De speeldata zijn:
za 17 oktober - 20.00 uur (première)
zo 18 oktober - 15.00 uur (matinee)
ma 19 oktober - 20.00 uur
di 20 oktober - 20.00 uur
wo 21 oktober - 20.00 uur
do 22 oktober - 20.00 uur
vr 23 oktober - 20.00 uur
za 24 oktober - 15.00 uur (matinee)
za 24 oktober - 20.00 uur
zo 25 oktober - 15.00 uur (matinee)

De voorverkoop is inmiddels gestart.

Meer informatie: www.operaspanga.nl


Deel je verhaal - Tûmbacaravan in Franeker

Vrijdagmorgen 2 oktober staat de Tûmbacaravan in Franeker


Deel je verhaal - Tûmbacaravan in Dokkum

Vrijdagmiddag 2 oktober staat de Tûmbacaravan in Dokkum.


Deel je verhaal - Tûmbacaravan in Bolsward

Donderdagmorgen 1 oktober staat de Tûmbacaravan in Bolsward.


Deel je verhaal - Tûmbacaravan in Harlingen

Donderdagmiddag 1 oktober staat de Tûmbacaravan in Harlingen


Deel je verhaal - Tûmbacaravan in Workum

Woensdagmiddag 30 september staat de Tûmbacaravan in Workum.


Deel je verhaal - Tûmbacaravan in Hindeloopen

Woensdagmorgen 30 september staat de Tûmbacaravan in Hindeloopen.


Kenniscentrum discriminatie en diversiteit
Tûmba 058 215 77 71