Filosofiecafé Judith Vega

paragraph image

DE CLOWN, DE DENKER EN DE POLITIEK Tresoar, Boterhoek 1 in Leeuwarden. Zaal open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Entree 5 euro.

Filosofie gaat vaak over zaken als de rede, consistentie van analyse, en de denkende en rationele mens. Het circus is uitgebannen, de clown lijkt de vijand van de filosoof. Het gestuntel van de clown past de filosoof niet. Toch is kijken naar gestuntel vaak juist als heel verlichtend ervaren. Denk maar aan Charlie Chaplin, lieveling van diverse filosofen. Wat heeft de filosofische clown ons te zeggen? En hoe verhoudt die zich eigenlijk tot de clown-politicus? Ons tijdperk lijkt immers in het teken te staan van de politieke clown – letterlijk in het geval van de Italiaan Beppe Grillo, meer figuurlijk in de vorm van parlementariërs en presidenten die zich graag als clown gedragen. Laten we die twee figuren, de filosoof-clown en de politicus-clown, eens contrasteren: wanneer is gestuntel nog leuk?

Judith Vega is Universitair docent Politieke en Sociale Filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek beweegt zich op het grensvlak van politiek en cultuur. Ze schreef onder meer over de Verlichting, feminisme, democratie, tolerantie, en vrijheid van meningsuiting.

Scholingsdag LHBTI voor sociale professionals

paragraph image

Wist je dat LHBTI’ers vaker hulpverlening nodig hebben dan hetero’s, maar dat veel van hen hun seksualiteit niet durven aan te kaarten? En dat terwijl veel hulpverleners niet weten hoe ze het onderwerp bespreekbaar moeten maken, of de impact ervan onderschatten, en er daarom niet naar vragen. Onderzoek van Movisie en NJI wijst dan ook uit dat kennis over seksuele- en genderdiversiteit vaak ontbreekt in deze sector, waardoor de hulp die nodig is, niet altijd gegeven wordt. En dat is een situatie die vraagt om aandacht.

Wat kun je verwachten op deze dag? Een interessant en inhoudelijk programma, een gezellige dag met professionals vanuit verschillende organisaties en een kennismaking met expertisebureaus COC Friesland en Tûmba. Op het programma staat onder andere Herman Boers (verbonden aan Movisie en Roze 50+) die een lezing geeft over inclusieve hulpverlening. Verder komen de Homonologen, een prikkelende theatervoorstelling over verliefd zijn, krijg je een training waarin je concrete handvatten en gesprekstechnieken krijgt aangeboden, een workshop van Esther Deinum die vertelt over haar ervaringen met de hulpverlening, en een lunch. Kortom, het wordt een leerzame en leuke dag die jou op weg helpt naar een inclusieve hulpverlening.

Deelname voor professionals kost €50. Er zijn 10 studentenplekken voor €10.

Mocht je zelf niet kunnen, maar een collega wellicht wel? Stuur deze uitnodiging dan vooral door!

Locatie: Emmakade 59 in Leeuwarden.

Kenniscentrum discriminatie en diversiteit
Tûmba 058 215 77 71