The Class of All Together Leeuwarden

paragraph image

Vier workshop The Class of All Together op NHL Stenden in Leeuwarden. Tûmba beschikt over een uitgebreid netwerk van mensen die hun bijzondere levensverhaal willen delen met jongeren of volwassenen. Een vluchteling uit Syrië, een moeder van een jongen die geweld gebruikte, of een jongere met een fysieke beperking. Deze specifieke werkvorm maakt een bijzondere en persoonlijke ontmoeting mogelijk.


Filosofiecafé Judith Vega

paragraph image

DE CLOWN, DE DENKER EN DE POLITIEK Tresoar, Boterhoek 1 in Leeuwarden. Zaal open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Entree 5 euro.

Filosofie gaat vaak over zaken als de rede, consistentie van analyse, en de denkende en rationele mens. Het circus is uitgebannen, de clown lijkt de vijand van de filosoof. Het gestuntel van de clown past de filosoof niet. Toch is kijken naar gestuntel vaak juist als heel verlichtend ervaren. Denk maar aan Charlie Chaplin, lieveling van diverse filosofen. Wat heeft de filosofische clown ons te zeggen? En hoe verhoudt die zich eigenlijk tot de clown-politicus? Ons tijdperk lijkt immers in het teken te staan van de politieke clown – letterlijk in het geval van de Italiaan Beppe Grillo, meer figuurlijk in de vorm van parlementariërs en presidenten die zich graag als clown gedragen. Laten we die twee figuren, de filosoof-clown en de politicus-clown, eens contrasteren: wanneer is gestuntel nog leuk?

Judith Vega is Universitair docent Politieke en Sociale Filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek beweegt zich op het grensvlak van politiek en cultuur. Ze schreef onder meer over de Verlichting, feminisme, democratie, tolerantie, en vrijheid van meningsuiting.

Open Joodse Huizen Huizen van Verzet

paragraph image

Op 28 april zijn in Leeuwarden op meer dan vijftien locaties bijeenkomsten in het kader van Open Joodse Huizen. Ook dit jaar organiseert het Joods Cultureel Kwartier in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum, Joodse gemeente, HCL, Leovardia Aed Levwerd, Tresoar, Fries Film Archief en Tûmba het programma in Leeuwarden.

Op meer dan vijftien locaties in de Leeuwarder binnenstad, aan de Emmakade en op de Spanjaardslaan vinden op 28 april lezingen plaats, worden verhalen verteld en wordt muziek gespeeld. De Joodse begraafplaats aan de Spanjaardslaan is deze dag geopend. In het Verzetsmuseum zijn rondleidingen en in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is een doorlopende powerpointdemonstratie over Joods Leeuwarden. Het HCL is ook het startpunt van een wandeling door de Joodse buurt.

Meer dan 15 panden worden deze middag opengesteld voor publiek. Op de meeste adressen worden verhalen verteld. Bezoekers kunnen luisteren en soms ook meepraten. Op sommige locaties vinden doorlopend activiteiten plaats, andere locaties werken met blokkenschema’s. Alle objecten zijn gratis toegankelijk, maar er is een beperkt aantal plaatsen.

Kenniscentrum discriminatie en diversiteit
Tûmba 058 215 77 71