Nieuws

Hieronder leest u al ons nieuws. Bent u benieuwd wat de media over ons schrijven? Scroll dan door naar beneden!


Beperkt bereikbaar

In verband met de maatregelen rond het coronavirus is Tûmba de komende drie weken dicht. We vragen u vooral gebruik te maken van email. Discriminatie melden kan, als altijd, via de website. Due to the risks of coronavirus the office of Tûmba is closed. Report discrimination via the website. Other urgent questions by email.


Winnaars Diversiteitsprijs 2019

Tandartsencentrum Camminghaburen wint de Diversiteitsprijs 2019! Jaarlijks reikt Tûmba deze prijs uit aan een organisatie die zich inzet om diversiteit positief te benadrukken.

,,Diversiteit is iets wat vanzelfsprekend moet zijn, het is een team-competentie. Je ontkomt niet aan diversiteit. We kijken naar iemands talent en of iemand in het team past. Investeren in talenten en mogelijkheden van onze medewerkers staat voorop en het sluit bijzonder goed aan bij de wens om met onze praktijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen," aldus Lia van der Mei, praktijkcoördinator van Tandartsencentrum Camminghaburen. Lees het hele verhaal in de Huis aan Huis Leeuwarden ( hier).

Brochure 'Uit de kast. Uit de kerk?'

De brochure 'Uit de kast. Uit de kerk? Seksuele diversiteit in evangelische gemeenschappen' is geschreven door Anne de Groot, in opdracht van Tûmba en COC Friesland.

De brochure is een samenvatting van de Engelstalige scriptie Being in/Being out: negotiating faith and sexuality at the intersection of evangelical church and liberal society. Voor haar onderzoek interviewde Anne homoseksuelen die binnen hun geloof uiting proberen te geven aan hun seksuele diversiteit, hun geloof buiten de kerk trachten vorm te geven of hun geloof vaarwel hebben gezegd. De scriptie is geschreven in het kader van de master culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht, in opdracht van Tûmba en COC Friesland.

In de media


Werp een dijk op tegen racisme

In het Friesch Dagblad van 26 maart 2020 een opinieartikel over de noodzaak om een dam op te werpen tegen racisme. Een oproep tot echte inclusieve gemeenten.

Steeds meer gemeenten in Fryslân zijn of willen Regenbooggemeente worden. Een gemeente die open staat voor LHBTI-ers en voor seksuele diversiteit. Dat is verheugend nieuws, al moet er nog veel werk verzet worden voor de echte acceptatie van homoseksuelen. Maar hoeveel Friese gemeenten zijn daadwerkelijk inclusief? Voor migranten, voor moslims, voor hindoestanen, voor mensen met een beperking? Waar discriminatie op de arbeidsmarkt of in de huisvesting hard wordt aangepakt, waar uitsluiting op scholen of in de zorg bestreden wordt, waar mensen wie ze ook zijn worden gezien als mensen zoals u en ik. Gemeenten die beleid maken waarin de mensenrechten centraal staan.

Lees het hele artikel hier.

Regenboogvlag is niet overbodig

Woensdag 4 maart stond er op de opiniepagina's van de Leeuwarder Courant een Te Gast van directeur Mirka Antolovic over de discussie rond de regenboogvlag op het provinciehuis.

Kern van het artikel: "De lhbtiq+-gemeenschap voelt dagelijks de uitsluiting. Door de weigering de vlag te hijsen, sluit de provincie deze gemeenschap nogmaals uit. Niet zozeer uitgesloten als het gaat om actief beleid, maar uitgesloten ten opzichte van andere provincies in het land. Alle andere provincies in Nederland hijsen de vlag. Alleen Fryslân niet. En dat is zuur."

Lees hier het hele artikel.

Tûmba krijgt tientallen meldingen van Chinezen over corona-carnavalslied

Anti-discriminatiebureau Tûmba in Leeuwarden heeft de afgelopen dagen tientallen meldingen gekregen over een carnavalslied van Radio 10 dat de gek aansteekt met het coronavirus.

In het lied wordt gesuggereerd dat mensen van Chinese afkomst in Nederland hier het virus overbrengen en dat je maar beter uit hun buurt kunt blijven.

Het lied heeft de titel 'Voorkomen is beter dan Chinezen' en er wordt bijvoorbeeld gezongen over 'stinkchinezen'. Mensen die hun beklag doen bij Tûmba, zeggen dat ze aangifte willen doen. Ze willen ook dat het Openbaar Ministerie er werk van maakt.

Volgens Mirka Antolovic van Tûmba hebben ze in Leeuwarden tot nu toe zo'n 60 meldingen binnen gekregen, landelijk ligt dat rond de 1000. Het is maar één keer eerder voorgekomen dat er in korte tijd zoveel meldingen binnenkwamen bij het discriminatiemeldpunt en dat was met de 'minder Marokkanen'-uitspraak fan Geert Wilders.

Luister hier naar het interview op Omrop Fryslân.

Kenniscentrum discriminatie en diversiteit
Tûmba 058 215 77 71