Nieuws

Hieronder leest u al ons nieuws. Bent u benieuwd wat de media over ons schrijven? Scroll dan door naar beneden!


Wie krijgt de Diversiteitsprijs 2019?

Ieder jaar reikt Tûmba de Diversiteitsprijs uit. Met de Diversiteitsprijs willen we de kracht van diversiteit op de werkvloer laten zien.

Tûmba heeft van de 10 genomineerde bedrijven een selectie gemaakt. Uit deze selectie/criterium is er een 'TOP 3' ontstaan. U kunt uw stem uitbrengen op onze Facebookpagina.

Friesland Kleurt

Zaterdag 20 juni 2020 komt Roze Zaterdag naar Leeuwarden.

Op 20 juni 2020 tooit Leeuwarden zich met een groots feest waarin bekrachtigd wordt dat je in onze provincie mag zijn wie je bent. We vieren dat je homo, lesbisch, biseksueel, transgender, non-binary, panseksueel, aseksueel, intersekse, queer en iedere andere variatie onder de regenboog mag zijn (ja, ook hetero), want in de Iepen Mienskip (open society) wordt diversiteit omarmd! En dat vieren we in het hele centrum van Leeuwarden. Op verschillende podia, met veel cultuur, muziek en een informatiemarkt. Onder de naam: Friesland Kleurt.

Brochure 'Uit de kast. Uit de kerk?'

De brochure 'Uit de kast. Uit de kerk? Seksuele diversiteit in evangelische gemeenschappen' is geschreven door Anne de Groot, in opdracht van Tûmba en COC Friesland.

De brochure is een samenvatting van de Engelstalige scriptie Being in/Being out: negotiating faith and sexuality at the intersection of evangelical church and liberal society. Voor haar onderzoek interviewde Anne homoseksuelen die binnen hun geloof uiting proberen te geven aan hun seksuele diversiteit, hun geloof buiten de kerk trachten vorm te geven of hun geloof vaarwel hebben gezegd. De scriptie is geschreven in het kader van de master culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht, in opdracht van Tûmba en COC Friesland.

In de media


'Virusgrappen zijn niet onschuldig'

Studenten en schoolleiding van NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden maken zich zorgen over discriminatie van Aziaten. Bij Tûmba ruim 60 meldingen over discriminerend carnavalslied Radio10, schrijft de Leeuwarder Courant vandaag.

Ze moest meteen een dokter bellen, gilde een tienermeisje in een kledingzaak in Leeuwarden. Haar winterjas had in het voorbijgaan die van de 24-jarige Yu Shan Liu geraakt. Nu had ze misschien het corona-virus opgelopen, was de suggestie. De vriendinnen van het meisje waren allemaal in lachen uitgebarsten.

Het incident gebeurde afgelopen vrijdag, maar de Chinese student tourism management aan NHL Stenden Hogeschool is er nog ontdaan van. ,,Ik was verbijsterd. Waarom zegt zo’n kind zoiets? Ik wist niet hoe ik moest reageren. En eigenlijk schaamde ik me ook, want het was behoorlijk druk in de winkel.’’

Dat zij zich schaamt, is de omgekeerde wereld natuurlijk, stelt directeur Mirka Antolovic van anti-discriminatiebureau Tûmba in Leeuwarden. Hier kregen ze na het uitbreken van het corona-virus eerst mondjesmaat meldingen binnen: ,,Aziaten die op straat worden toegeroepen, naar wie anders wordt gekeken of dat mensen niet achter ze willen staan in de rij bij de kassa.’’

Maar sinds het lied Voorkomen is beter dan Chinezen dat dit weekeinde op Radio 10 te horen was, is voor de Aziatische gemeenschap de maat vol. Zij laten nu overal van zich horen. Bij Tûmba kwamen de afgelopen dagen zeker zestig meldingen binnen van mensen die de tekst, waarin onder meer wordt gerept over stink-Chinezen, stigmatiserend en kwetsend vinden.

Ruim drieduizend meldingen
In het hele land zijn bij de verschillende anti-discriminatiebureaus, verenigd op discriminatie.nl, in totaal ruim drieduizend meldingen gedaan naar aanleiding van het als satire bedoelde liedje. Dj Lex Gaarthuis van Radio 10 heeft er inmiddels zijn excuses voor aangeboden.

,,Er komt een gezamenlijke reactie richting de radiozender, de dj en de makers van het liedje’’, zegt Antolovic. Er is aangifte gedaan bij de politie en het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak. ,,Discriminatie is een hardnekkig probleem. En onder het mom van ‘het moet kunnen’ wordt het vaak verkocht als humor. Maar grappen over het corona-virus zijn niet onschuldig.’’

Bron: Leeuwarder Courant, 13022020

Tûmba krijgt tientallen meldingen van Chinezen over corona-carnavalslied

Anti-discriminatiebureau Tûmba in Leeuwarden heeft de afgelopen dagen tientallen meldingen gekregen over een carnavalslied van Radio 10 dat de gek aansteekt met het coronavirus.

In het lied wordt gesuggereerd dat mensen van Chinese afkomst in Nederland hier het virus overbrengen en dat je maar beter uit hun buurt kunt blijven.

Het lied heeft de titel 'Voorkomen is beter dan Chinezen' en er wordt bijvoorbeeld gezongen over 'stinkchinezen'. Mensen die hun beklag doen bij Tûmba, zeggen dat ze aangifte willen doen. Ze willen ook dat het Openbaar Ministerie er werk van maakt.

Volgens Mirka Antolovic van Tûmba hebben ze in Leeuwarden tot nu toe zo'n 60 meldingen binnen gekregen, landelijk ligt dat rond de 1000. Het is maar één keer eerder voorgekomen dat er in korte tijd zoveel meldingen binnenkwamen bij het discriminatiemeldpunt en dat was met de 'minder Marokkanen'-uitspraak fan Geert Wilders.

Luister hier naar het interview op Omrop Fryslân.

Kenniscentrum discriminatie en diversiteit
Tûmba 058 215 77 71