Lutz Jacobi winnaar van allereerste Els Veder-Smit prijs

Tijdens de feestelijke viering van Internationale Vrouwendag in Leeuwarden, is de allereerste Els Veder-Smit prijs uitgereikt aan Lutz Jacobi. Gedeputeerde Douwe Hoogland overhandigde de prijs aan de winnaar. Lutz krijgt de prijs voor haar betekenisvolle bijdrage voor de rol van vrouwen in de Friese politiek.  

Breed draagvlak

De jury had uit negentien genomineerden drie finalisten gekozen: Houkje Rijpstra, directeur van Omrop Fryslân, Julie Bruijnincx, D66-raadslid in de gemeente Leeuwarden, en Lutz Jacobi. Lutz Jacobi werd maar liefst zes keer. Dat geeft volgens de jury aan dat er draagvlak is voor haar nominatie en dat zij de terechte winnaar is van de eerste Els Veder-Smit prijs.

Volksvertegenwoordiger

De jury was van mening dat Jacobi een echte volksvertegenwoordiger is. Als Tweede Kamerlid heeft zij ervoor gezorgd dat Fryslân op de Haagse agenda bleef staan. Na 12 jaar lid van de Tweede Kamer te zijn geweest is zij teruggekeerd naar Fryslân en werd ze lid van de gemeenteraad van Leeuwarden. “Dit siert Lutz. Ze heeft laten zien dat je jezelf kunt blijven, ook als je politica bent. Zij is een markante persoonlijkheid die altijd trouw is gebleven aan haar idealen en aan Fryslân”, aldus de jury. Hiermee is Lutz Jacobi een inspiratiebron voor andere vrouwen en moedigt ze aan om de politiek in te gaan en zich daar staande te houden.


Prijs

De winnaar ontving een bronzen beeldje, gemaakt door beeldhouwer Ilse Oelbers. Het beeldje toont een vrouw die stevig met haar voeten in de klei staat, wat symbool staat voor iemand die zich staande houdt in het politieke speelveld dat nog altijd gedomineerd wordt door mannen. Ze heeft hierbij tegenwind, maar staat stevig met haar handen in de zij en laat zich niet omverblazen. "It byldsje liket ek noch op my! Ik stean sels ek altyd mei de hannen yn 'e side", lacht winnaar Lutz Jacobi.

Viering Internationale Vrouwendag

De prijsuitreiking werd verzorgd door Tûmba en was onderdeel van een breder programma in het kader van Internationale Vrouwendag. In samenwerking met Stichting Cultureel Centrum Mahatma Gandhi zorgde Tûmba voor een feestelijke avond in poppodium Neushoorn. De prijsuitreiking volgde op een indrukwekkende lezing en dialoog van Maartje Duin en Peggy Bouva, bekend van de podcast De plantage van onze voorouders.

Provinciale prijs

Els Veder-Smit (1921-2020) heeft als politicus op het gebied van volksgezondheid en vrouwenrechten veel voor vrouwen in Nederland betekend. De Els Veder-Smit prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt op Internationale Vrouwendag.

 

Fotograaf: Marieke Balk.